Το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία και απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Αν και η επιφάνεια του πλανήτη μας καλύπτεται κατά 70% από νερό, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό είναι αλμυρό. Το 97% του νερού βρίσκεται σε θάλασσες και ωκεανούς, ενώ μόνο το 3% είναι πόσιμο γλυκό νερό. Από αυτό, μεγάλο ποσοστό είναι «παγιδευμένο» σε παγετώνες και χιονισμένα σημεία του πλανήτη με αποτέλεσμα μόλις το 1% να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους.

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να λειτουργήσει εβδομάδες χωρίς τροφή, αλλά μόνο λίγες ημέρες χωρίς νερό. Μολονότι το νερό δεν είναι θρεπτική ουσία, είναι ουσιώδες για τη ζωή, αφού μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται. Διατηρεί επίσης τον όγκο του αίματος και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ένα τρίτο περίπου βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία και μια μικρή ποσότητα βρίσκεται μεταξύ των κυττάρων και παρέχει ελαστικότητα στους ιστούς. Αποτελεί το 98% του συνολικού βάρους του εμβρύου, το 75% των παιδιών και το 50-65% στο ανθρώπινο σώμα των ενηλίκων. Κάθε μέρα, κάθε άτομο πρέπει να έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αλλά και σε καθαρό νερό για το μαγείρεμα και την προσωπική υγιεινή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι πρέπει να αντιστοιχούν 7,5 λίτρα νερού ανά κάτοικο, ανά ημέρα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ελάχιστες αυτές προϋποθέσεις. Κανονικά απαιτούνται περίπου 20 λίτρα ανά κάτοικο, ανά ημέρα, για όλες τις βασικές του ανάγκες υγιεινής.

Το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση πρέπει να είναι καθαρό από φυσική, χημική, βιολογική και μικροβιολογική άποψη και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του ανθρώπου. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι άχρωμο, άοσμο, δροσερό και με ευχάριστη γεύση. Δεν πρέπει να έχει μεγάλη σκληρότητα γιατί αυτή προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινή αλλά και τη βιομηχανική του χρήση. Δεν πρέπει να περιέχει μεγάλη ποσότητα οργανικών ουσιών, βαρέων μετάλλων ούτε και παθογόνα παράσιτα ή μικρόβια. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι σταθερή στους 10-15 βαθμούς Κελσίου. Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέονται με το βρόμικο νερό και τις συνθήκες υγιεινής, ενώ το 1/3 της ανθρωπότητας είναι μόνιμα άρρωστο, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού.

Παρά τα εντυπωσιακά άλματα που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, 748 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος θα έχει μόλις το 60% του νερού που χρειάζεται μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αν οι χώρες και οι κυβερνήσεις δεν αλλάξουν ριζικά τον τρόπο εκμετάλλευσής του. Πολλά από τα υπόγεια αποθέματα νερού εξαντλούνται ήδη, ενώ οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να γίνουν πιο ασταθείς και απρόβλεπτες με την αλλαγή του κλίματος. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, θα χρειαστούν περισσότερα υπόγεια ύδατα για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την προσωπική κατανάλωση. Η έκθεση του ΟΗΕ προβλέπει ότι παγκόσμια ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά 55% μέχρι το 2050.

Από το 1992, η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα για το νερό.

Τα φίλτρα νερού μπορούν να καθαρίσουν το νερό του σπιτιού που καταναλώνουμε, απομακρύνοντας τις ουσίες εκείνες που μπορεί να μας προκαλέσουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα απομακρύνουν την συχνά έντονη και δυσάρεστη γεύση. Στο κατάστημά μας θα βρείτε ό,τι χρειάζεται για να έχετε καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό, μέσα από μια μεγάλη γκάμα φίλτρων που μπορείτε να εγκαταστήσετε στη βρύση ή στο δίκτυο του σπιτιού σας.

instapure

atlas filtri

Filtro Diplo