1. Με ποιες πηγές θερμότητας συνεργάζεται ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Μια εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορεί να λειτουργήσει άψογα με όλους σχεδόν τους τύπους πηγών ενέργειας (λέβητας πετρελαίου, λέβητας φυσικού αερίου, αντλία θερμότητας, ηλιοθερμική εγκατάσταση κ.λπ.). Ιδανικό συνδυασμό αποτελεί η επιλογή ενδοδαπέδιας θέρμανσης και αντλίας θερμότητας, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες που λειτουργεί το ενδοδαπέδιο σύστημα ευνοούν την λειτουργία της αντλίας θερμότητας αφού δεν την αναγκάζουν να λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης της αντλίας θερμότητας. Για να λειτουργεί άψογα η ενδοδαπέδια θέρμανση με λέβητες πετρελαίου και αερίου απαιτείται η ύπαρξη τρίοδης βάνας ανάμειξης και κατάλληλου συστήματος αντιστάθμισης ώστε να εξασφαλίζεται ότι το νερό που θα κυκλοφορεί στα κυκλώματα της ενδοδαπέδιας δε θα ξεπεράσει ποτέ τους 45°C. Υπό την προϋπόθεση αυτή, μια εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης θα λειτουργήσει άψογα και με τους δύο αυτούς τύπους λεβήτων. Τέλος, είναι δυνατός ο συνδυασμός ενδοδαπέδιας θέρμανσης και λέβητα ξύλου / βιομάζας, η επιλογή αυτή όμως απαιτεί εμπειρία για την επιλογή των κατάλληλων ασφαλιστικών διατάξεων, ενώ πρέπει πάντα και υποχρεωτικά να εγκαθίσταται δοχείο αδράνειας και ελεγκτής ψηφιακής αντιστάθμισης.

2. Τι υλικό μπορώ να επιλέξω στο τελικό δάπεδο;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση συνεργάζεται άψογα με τους περισσότερους τύπους δαπέδων όπως πλακάκια, μάρμαρα και κολλητό ή πλωτό ξύλινο δάπεδο. Ανάλογα με το τελικό δάπεδο που θα επιλέξουμε θα πρέπει να τηρηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές τόσο του κατασκευαστή του συστήματος της ενδοδαπέδιας, όσο και του κατασκευαστή του δαπέδου. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν επιλέγουμε πλωτό ή κολλητό ξύλινο δάπεδο, ώστε το ξύλο που επιλέγουμε να έχει την κατάλληλη μηχανική αντοχή και πολύ χαμηλή υγρασία εντός των προδιαγραφών. Σε γενικές γραμμές τα πιο εύκολα υλικά είναι τα πλακάκια (που θα πρέπει να τοποθετηθούν με σχετικά μεγάλο αρμό και ελαστομερή κόλλα) και τα ξύλινα δάπεδα (κολλητά και πλωτά). Όταν πρόκειται για μεγάλες ενιαίες επιφάνειες, το μάρμαρο δημιουργεί δυσκολίες στην εφαρμογή, λόγω της αναγκαστικής δημιουργίας κατά μήκος αρμών. Για την παραλαβή των συστολοδιαστολών είναι υποχρεωτική η δημιουργία κατά μήκους αρμών που χαλάνε την αισθητική του χώρου. Τέλος, είναι δυνατή η ενδοδαπέδια θέρμανση σε καρφωτό ξύλινο δάπεδο, σε αυτήν όμως την περίπτωση αλλάζει εντελώς η φιλοσοφία σχεδιασμού και διάστρωσης, και το κόστος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης αυξάνει υπερβολικά, ενώ ελάχιστα είναι τα συνεργεία που μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία ένα τέτοιο έργο.

3. Πόσο ύψος απαιτείται για την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Το απαιτούμενο ύψος για την κατασκευή της εγκατάστασης κυμαίνεται από 9 μέχρι 11 εκατοστά. Ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα συστήματα ενδοδαπέδιας από αυτό που περιγράφηκε παραπάνω (συστήματα ενδοδαπέδιας χαμηλού ύψους), με τα οποία μπορούμε να επιτύχουμε ύψη μέχρι και 5cm από το σκυρόδεμα μέχρι το τελικό δάπεδο. Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος απαιτεί εμπειρία, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η επιλογή να γίνει από μηχανολόγο μηχανικό που θα συντάξει μελέτη ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

4. Τι θα γίνει αν τρυπήσουν οι σωλήνες στο δάπεδο;

Μια εγκατάσταση η οποία θα σχεδιαστεί από μηχανολόγο και θα κατασκευαστεί από εκπαιδευμένους τεχνικούς είναι μια απολύτως ασφαλής επένδυση και η εγκατάστασή μας δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Ο μοναδικός τρόπος να καταστρέψουμε την εγκατάσταση, είναι να τρυπήσουμε την σωλήνα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης με δράπανο ή άλλο εργαλείο. Ακόμη και στην απίθανη αυτή περίπτωση, είναι δυνατή η επισκευή της σωλήνας.

5. Η ενδοδαπέδια θέρμανση ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μικρό-οργανισμών;

Το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει κατηγορηθεί για μια σειρά από προβλήματα που υποτίθεται ότι δημιουργεί, όπως το ότι βοηθά στην ανάπτυξη μικρο-οργανισμών και μικροβίων. Η ενδοδαπέδια θέρμανση όχι μόνο δε βοηθά στην ανάπτυξη των μικροβίων, αλλά αντίθετα εμποδίζει την ανάπτυξή τους, αφού η υψηλή θερμοκρασία του δαπέδου σκοτώνει τα μικρόβια που βρίσκονται στο δάπεδο.

6. Η ενδοδαπέδια θέρμανση δημιουργεί φλεβίτη και κυρσούς;

Μια άλλη κατηγορία είναι ότι η θέρμανση δαπέδου δημιουργεί φλεβίτιδα και κυρσούς στα πόδια. Διεθνείς οργανισμοί έχουν εκπονήσει μελέτες που αποδεικνύουν ότι όταν η θερμοκρασία δαπέδου είναι μέχρι και 2°C υψηλότερη από τη θερμοκρασία σώματος, δε δημιουργείται κανένας κίνδυνος για την υγεία μας. Σε μια εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η μέση θερμοκρασία του δαπέδου κυμαίνεται από 28 μέχρι 32°C, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία του δαπέδου πολύ σπάνια φτάνει τους 39°C και δεν τους ξεπερνά ποτέ, συνεπώς η υγεία μας δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Η “κακή φήμη” της ενδοδαπέδιας μάλλον οφείλεται σε κακές εγκαταστάσεις που κατασκεύασαν άνθρωποι που δε γνώριζαν το αντικείμενο. Αν μια εγκατάσταση είναι τόσο άθλια κατασκευασμένη που η θερμοκρασία του νερού στο κύκλωμα της ενδοδαπέδιας γίνει π.χ. 85 βαθμούς, τότε οι κυρσοί μάλλον θα είναι το λιγότερο που θα μας απασχολεί.

7. Τι πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα στην ενδοδαπέδια εγκατάστασή μου;

  • Να επιλέξετε ένα σωστό συνεργείο που να έχει κάνει δουλειές και έργα που να τα έχετε δει.
  • Οι αρμοί διαστολής της ενδοδαπέδιας θα πρέπει να περιστοιχίζουν όλο το σπίτι περιμετρικά.
  • Το μονωτικό υλικό θα πρέπει να καλύπτει ΟΛΗ την επιφάνεια του δαπέδου.
  • Επιλέξτε εξειδικευμένο συνεργείο θερμομπετόν.
  • Επιλέξτε επαγγελματία πλακά που να γνωρίζετε τη δουλειά του.
  • Η εκκίνηση του συστήματος πρέπει να γίνει αυξάνοντας την θερμοκρασία του νερού σταδιακά, έναν βαθμό κάθε μέρα ή όσο ορίζει το εγχειρίδιο εγκατάστασης του κατασκευαστή.

8. Πώς συμφέρει να λειτουργεί η εγκατάστασή μου;

Τι με συμφέρει περισσότερο; Να διατηρώ σταθερή τη θερμοκρασία χώρου ή να διακόπτω τη λειτουργία της ενδοδαπέδιας; Εκτός κι αν έχετε εγκαταστήσει σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης άμεσης απόδοσης, η εγκατάστασή σας έχει μεγάλη αδράνεια. Αδράνεια σημαίνει χρονική υστέρηση μεταξύ της εντολής του θερμοστάτη μέχρι να πιάσει θερμοκρασία ο χώρος είναι μεγάλη. Το αν συμφέρει να λειτουργούμε την εγκατάστασή μας έχει να κάνει με τις συνήθειες των ενοίκων. Άλλη είναι η σωστή απάντηση για τους ένοικους π.χ. που δε διαμένουν στο σπίτι όλο το χρόνο, αλλά κάνουν περιστασιακή χρήση και άλλη θα είναι αν αφορά σε μια οικογένεια που το πρωί φεύγουν όλοι, οι γονείς για τις δουλειές τους και τα παιδιά για τα σχολεία, και άλλη αν αφορά ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που κάθονται σπίτι όλη μέρα και νιώθουν να κρυώνουν στους 23°C. Η απάντηση επίσης εξαρτάται και από την πηγή ενέργειας που διαθέτει η εγκατάστασή μας. Αν η πηγή ενέργειας είναι π.χ. αντλία θερμότητας, τότε συμφέρει να διατηρείτε πάντα μια σταθερή θερμοκρασία. Ακόμη καλύτερα, μειώστε τη θερμοκρασία το βράδυ. Σε γενικές γραμμές, αν επιλέξουμε από το σύστημα αυτοματισμού της εγκατάστασής μας κανονική θέρμανση 21°C τις ώρες που συνήθως είμαστε στο σπίτι και μια χαμηλότερη π.χ. 18°C τις ώρες που λείπουμε ή κοιμόμαστε, τότε η εγκατάστασή μας θα λειτουργεί καλά και οικονομικά σε όλες τις περιπτώσεις.

9. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσής μου;

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ενδοδαπέδια θέρμανσή σας, είναι:

  • Να εγκαταστήσετε θερμοστάτη χώρου με έλεγχο PiD control.
  • Να εγκαταστήσετε θερμοστάτες χώρου και ηλεκτροβάνες σε κάθε δωμάτιο ή θερμική ζώνη του χώρου σας.
  • Να τη συντηρείτε με έναν χημικό καθαρισμό της εγκατάστασης κάθε 5 έτη.